Το εργαστήριο "Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών" (μη θεσμοθετημένη ονομασία), ιδρύθηκε το 2010, στο κτίριο επί της Βερμίου με Μάνου Λοίζου (εργαστήρια Μηχανολόγων). Το εργαστήριο ικανοποιεί τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες σε μαθήματα κορμού και σε μαθήματα ειδίκευσης του Τμήματος. Το εργαστήριο περιλαμβάνει 20 θέσεις εργασίας με σταθμούς υπολογιστών Intel I5/2GB Ram, 3 αναπτυξιακά inventors kit με τον μικροεπεξεργαστή Arduino, 9 πλακέτες επαναδιαμορφώσιμης λογικής FPGA Xilinx Spartan 3A, 20 πλακέτες επαναδιαμορφώσιμης λογικής Altera DE2-115, 5 πλακέτες επαναδιαμορφώσιμης λογικής FPGA Virtex, 2 αναπτυξιακά κιτ devkit8000 με τον επεξεργαστή TI OMAP3530 (600MHz ARM Cortex-A8) με touch screen, 20 αναπτυξιακά κιτ beagleboard και 20 Raspberry Pi με τον επεξεργαστή ARM Cortex-A8/A9 με DSP υποστήριξη και ένα λογικό αναλυτή κυκλωμάτων.
Επίσης, υπό τη διαχείρισή του εργαστηρίου, βρίσκονται: μια συστοιχία 2 υπολογιστών με 4 κάρτες γραφικών παράλληλης επεξεργασίας Nvidia Geforce GTX760, ένα παράλληλο υπερ-σύστημα με 16 επεξεργαστές Xeon E5520@2.27GHz / 76GB RAM, 4 διακομιστές με διπύρηνους επεξεργαστές Intel(R) Xeon(TM) CPU @ 3.40GHz/ 8GB RAM για τα εικονικά μηχανήματα του Τμήματος και των διακομιστών απομακρυσμένης σύνδεσης των φοιτητών, 4 διακομιστές παράλληλης επεξεργασίας με 12 επεξεργαστικούς πυρήνες των Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2667 @ 2.90GHz / 48GB RAM, και ένα SAN με 6TB δίσκο. Τα λειτουργικά συστήματα των υπολογιστών είναι FreeBSD 9.0, Ubuntu 12 LTS, Debian 7, Microsoft Windows 7.
Ο εργαστηριακός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για τα μαθήματα κορμού Λειτουργικά Συστήματα, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, Ενσωματωμένα Συστήματα, Παράλληλα και Κατανεμημένα Συστήματα, και για κάποια εργαστήρια του μαθήματος Ψηφιακή Σχεδίαση.
Ο εργαστηριακός εξοπλισμός χρησιμοποιείται επίσης, για τις διπλωματικές εργασίες των φοιτητών σε συναφή αντικείμενα, όπως και για τις ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος σε θέματα που συνδέονται με το συσχεδιασμό λογισμικού και υλικού, ολοκληρωμένα συστήματα-πάνω-σε-ψηφίδα (SoC), και πολυπύρηνα συστήματα.
Ως τώρα, το εργαστήριο έχει συμμετέχει με παρουσιάσεις εργασιών 2 φορές στο πανελλήνιο φεστιβάλ πληροφορικής στην Καβάλα i2fest και έχει διοργανώσει ημερίδες με ομιλητές σε θέματα προγραμματισμού ενσωματωμένων συστημάτων, για τους φοιτητές του Τμήματος.
Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο Μηνάς Δασυγένης.