64
Επίλογος
5.3.3 Ευκαιρίες (opportunities)
Σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο που επικρατεί στον χώρο της εστίασης με εστιατόρια να
λειτουργούν με διάφορους τρόπους. Το ΠΣ που υλοποιήθηκε δίνει την ευκαιρία σε πολλές από
αυτές να μεταβούν χωρίς κόστος από ένα παραδοσιακό μοντέλο λειτουργίας σε ένα πιο
σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας. Επίσης οι επιχειρήσεις εστίασης της σημερινής εποχής, λόγω
COVID-19, επιβάλλεται να μεταβούν σε ένα εξ’ αποστάσεως μοντέλο λειτουργίας, ώστε να
μπορέσουν να επιβιώσουν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που επικρατεί και με το ΠΣ αυτό
μπορούν να πετύχουν την μετάβαση χωρίς κόστος.
5.3.4 Απειλές (threats)
Η κυριότερη απειλή είναι το ανταγωνιστικό περιβάλλον που επικρατεί στον τομέα της
εστίασης σε συνδυασμό με τη διαρκή εξέλιξη των τεχνολογιών, τα οποία επιτάσσουν τη συνεχή
βελτίωση των ΠΣ ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικά στο πέρασμα του χρόνου.
5.4 Εκτίμηση συνεχόμενης λειτουργίας (scaling)
Για να γίνει μία εκτίμηση της συνεχόμενης λειτουργίας του ΠΣ θα πρέπει αρχικά να γίνει
μία εκτίμηση των εγγραφών που μπορεί να υποστήριξη η βάση δεδομένων του ΠΣ. Αν
μελετήσουμε τους πίνακες που θα αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα θα παρατηρήσουμε ότι τα
κύρια και τα ξένα κλειδιά τους είναι όλα τύπου int. Επομένως, η μέγιστη τιμή που μπορούν να
αποθηκεύσουν είναι 4byte ή 32bit. Επιπλέον, ο Πίνακας 2 δείχνει τις μέγιστες εγγραφές που
μπορεί να υποστηρίξει το ΠΣ σε σχέση με τη βάση δεδομένων σε πενταετές πλάνο λειτουργίας.
Να σημειωθεί ότι, το πεδίο id_pur εκτιμήθηκε με μέσο όρο πέντε προϊόντων για κάθε
παραγγελία. Άρα μία φυσιολογική επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τον μέγιστο αριθμό
εγγραφών την ημέρα για κανένα από τα παρακάτω πεδία.
Πεδίο
Μέγιστη τιμή
int
Μέγιστος ετήσιος
αριθμός εγγραφών
Μέγιστος ημερήσιος
αριθμός εγγραφών
id_pur
4294967295
171798691,8
470681,3474
order_id
4294967295
858993459
2353406,737
history_id
4294967295
858993459
2353406,737
user_id
4294967295
858993459
2353406,737
Πίνακας 2
: Μέγιστες τιμές πενταετούς πλάνου συνεχόμενης λειτουργίας
Επομένως, σε μία φυσιολογική λειτουργία μιας επιχείρησης εστίασης με μέσο όρο
τριακόσιες (300) παραγγελίες την ημέρα, πέντε (5) προϊόντα για κάθε παραγγελία και
τριακόσιους (300) διαφορετικούς χρήστες την ημέρα θα έχουμε τα δεδομένα που έχει ο
Πίνακας 3 που ακολουθεί. Συνεπώς το ΠΣ δεν πλησιάζει τα όριά του. Επίσης, έχει